Thuisbatterijen


Thuisbatterijen spelen een cruciale rol in het vergroten van uw zelfvoorzienendheid op het gebied van energie. Door energie op te slaan die overdag wordt opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, kunt u deze op elk gewenst moment gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Dit vermindert uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en helpt uw energiekosten te verlagen. Met een thuisbatterij kunt u niet alleen uw eigen energieverbruik beheren, maar ook bijdragen aan een duurzamere levensstijl door uw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Soorten thuisbatterijen en hun toepassingen
Hoog voltage / laag voltage batterijen ?

In België zijn er 2 vaak voorkomende systemen op de markt.
We hebben de thuisbatterijen gekoppeld aan een hybride omvormer en de batterijen gekoppeld aan een batterij omvormer ook wel retro-fit genoemd.
​
Wij bieden bij JVS-Technics beide systemen aan. Elk systeem heeft zijn eigen specifieke toepassing.
​
Hybride omvormer met DC batterij:
​
Een hybride omvormer heeft 2 functies, zonnestroom omvormen naar 'gewone' stroom voor onze elektrische apparaten maar ook de zonnestroom die van de zonnepanelen komt rechtstreeks zonder omzetting in de batterij doen vloeien. Hierbij is er amper tot geen vermogen verlies. Dit is momenteel de meest voordeligste en tevens ook de meest geplaatste oplossing.
​
Retro-fit / ac gekoppelde batterij omvormer:
​
Bij een retro-fit omvormer zal de thuisbatterij gekoppeld worden aan een extra omvormer die enkel zal dienen voor de batterij. Deze zal met behulp van een stroom meter in het elektrisch bord de batterij gaan laden / ontladen met ac ('gewone') stroom. Hierbij zal de zonnestroom dus 3 x moeten omgevormd worden waardoor er meer kans is op vermogen verlies.
​
Vb: De bestaande (niet hybride) omvormer zet de zonnestroom om naar 'gewone' stroom (omzetting 1 van gelijkstroom naar wisselstroom). Deze zal op het elektrisch net geïnjecteerd worden. De stroom meter van de batterij omvormer gaat injectie registreren waarop deze het beschikbare vermogen terug uit het net zal nemen (omzetting 2 van wisselstroom naar gelijkstroom) en in zijn batterij laden. Wanneer er terug vraag is naar vermogen en deze niet uit de bestaande omvormer kan komen zal de batterij omvormer gelijkstroom uit de batterij terug omzetten naar 'gewone' stroom. (omzetting 3)
​
Deze opstelling zullen we vooral plaatsen wanneer een hybride oplossing niet mogelijk is.
​​
​
​​​​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
In de zoektocht naar thuisbatterijen zal je vaak lezen over hoog voltage en laag voltage batterijen. Hieronder leggen we de voor en de nadelen van beide systemen uit.
​
Hoog / laag voltage batterijen kunnen zowel op een hybride omvormer als op een retro-fit omvormer aangesloten worden. Het is de fabrikant van de omvormer die bepaald welk type batterij kan aangesloten worden.
​
Hoog voltage:
​
Bij een hoog voltage batterij (meestal tussen de 200-800Volt ) kan de spanning van de zonnepanelen rechtstreeks in de batterij. De omvormer moet hierdoor veel minder 'werken' en zal dan ook langer meegaan.
Een hoog voltage batterij kan ook veel sneller reageren op stroompieken (bv elektrische verwarming / koken)
Door gebruik te maken van hoog voltage is de stroom die tussen de omvormer en de batterij vloeit ook kleiner. Dit maakt het dan weer mogelijk om de batterij wat verder weg te plaatsen van de omvormer. Daar we geen dikke stroom kabels moeten gebruiken.
​​
Laag voltage:
​
Bij een laag voltage batterij ( maximaal 60Volt) kan de spanning van de zonnepanelen niet rechtstreeks in de batterij. De spanning is te hoog waardoor deze eerst moet verminderd worden naar bv 48V. Hierdoor moet de omvormer meer 'werken'.
Door deze extra handeling zal de omvormer ook trager reageren op bv stroompieken.
Bij laagvoltage zal de stroom tussen de omvormer en batterij ook veel groter zijn waardoor we dikkere en kortere kabels nodig hebben. Hierdoor zal een laag voltage batterij altijd in de buurt van de omvormer moeten geplaatst worden.
Kort samengevat
​​Hoog voltage :
Voordelen:
-
Omvormer en batterij hoeven niet bij elkaar in de buurt te staan (de omvormer kan bijvoorbeeld op zolder en de batterij in de garage)
-
Laden en ontladen sneller dan laagspanningsbatterijen
-
Geschikt voor huishoudens of commerciële panden met een grotere energiebehoefte
-
Hoger rendement dan bij een Laag Voltage-batterij
Nadelen:
-
Duurder in aanschaf
-
Hogere spanning kan potentieel gevaarlijker zijn
-
Een Hoog Voltage-batterij loopt sneller leeg dan een Laag Voltage-batterij
​
Laag voltage :
Voordelen:
-
Gemakkelijker te installeren en te upgraden
-
Goedkoper te produceren
-
Neemt minder ruimte in beslag
-
In sommige opzichten veiliger
-
Loopt minder snel leeg en daardoor meer geschikt voor off-grid
Nadelen:
-
Omvormer en batterij moeten bij elkaar in de buurt staan, omdat er meer stroom door de kabel gaat en er een dikkere kabel nodig is dan bij een hoogspanningsbatterij
-
Laadt en ontlaadt trager, dus niet geschikt voor huishoudens met een grote energiebehoefte
-
Minder efficiënt dan een hoogspanningsbatterij: spanning op de DC-bus ligt doorgaans rond de 300-500V. De omvormer moet dus harder werken om de ingangsspanning terug te brengen tot minder dan 100V.
​
Bij JVS-Technics gaat de voorkeur steeds uit naar een hoog voltage batterij. We halen hier veel betere prestaties mee dan met een laag voltage type.
​
Interesse in een thuisbatterij ? Wij komen graag langs om te bekijken wat er mogelijk is / wat de noden zijn.
​​
​
​
​